Chestionar referitor la instabilitatea umărului „Western Ontario Shoulder Instability (WOSI)©”
Instrucţiuni
În secţiunile A, B, C și D, vi se va solicita să răspundeţi la întrebări utilizând un slider digital pentru a indica nivelul simptomelor pe care le resimţiţi.
Cum să completaţi chestionarul:
- Glisaţi cursorul spre stânga pentru a indica simptome minime sau absenţa acestora.
- Glisaţi cursorul spre dreapta pentru a indica simptome mai severe.
Notă:
- Dacă poziţionaţi cursorul la capătul din stânga, indicaţi că nu simţiţi nicio durere.
- Dacă poziţionaţi cursorul la capătul din dreapta, indicaţi că durerea sau disconfortul sunt extreme.
- Cu cât mutaţi cursorul mai spre dreapta, cu atât simptomul este mai intens.
- Cu cât mutaţi cursorul mai spre stânga, cu atât simptomul este mai redus.
- Vă rugăm nu lăsaţi sliderul în afara intervalului marcat.
Despre chestionar:
În acest chestionar vi se solicită să indicaţi amploarea simptomelor pe care le-aţi experimentat în ultima săptămână în ceea ce privește umărul afectat. Dacă aveţi nelămuriri despre umărul la care se face referire sau alte întrebări, vă rugăm să cereţi clarificări înainte de completarea chestionarului.
Dacă nu înţelegeţi o întrebare, puteţi consulta explicaţiile disponibile la finalul chestionarului. Dacă o întrebare nu vi se aplică sau nu aţi avut simptome în ultima săptămână, vă rugăm să selectaţi valoarea care consideraţi că reflectă cel mai bine situaţia dumneavoastră.
Explicarea semnificaţiei întrebărilor
O explicaţie a semnificaţiei întrebărilor din Indicele privind Instabilitatea umărului Western Ontario Shoulder Instability (WOSI)
Secţiunea A: Simptome fizice
Întrebarea 1.
Se referă la orice activitate care vă impune să ridicaţi braţul deasupra nivelului umărului, adică punerea vaselor în dulapuri, aranjarea părului, înot în stil craul, zugrăvirea unui tavan sau aruncatul unei mingi deasupra capului, etc.
Întrebarea 2.
Se referă la o durere surdă constantă spre deosebire de durerile ascuţite care sunt rapide sau bruște.
Întrebarea 3.
Se referă la lipsa puterii în realizarea unei acţiuni utilizând braţul.
Întrebarea 4.
Se referă la oboseala resimţită la nivelul umărului sau la incapacitatea de a face o acţiune o perioadă mai lungă de timp.
Întrebarea 5.
Se referă la zgomotele care apar la nivelul umărului odată cu mișcarea acestuia.
Întrebarea 6.
Se referă la senzaţia că articulaţia nu dorește să se miște, simptom care apare adesea dimineaţa la trezire, după efectuarea de exerciţii fizice sau după o perioadă de inactivitate. Această întrebare nu se referă la limitarea amplitudinii mișcărilor.
Întrebarea 7.
Se referă la amploarea tensiunii, durerii sau spasmelor pe care le resimţiţi la mușchii gâtului și care par a fi cauzate de problema dumneavoastră la umăr.
Întrebarea 8.
Se referă la senzaţia că umărul iese parţial sau total din articulaţie, că alunecă sau se deplasează în diferite direcţii.
Întrebarea 9.
Se referă la utilizarea mușchilor braţului sau spatelui pentru a compensa pentru umăr în momentul când efectuaţi mișcări sau activităţi.
Întrebarea 10.
Se referă la incapacitatea de a face o mișcare completă a umărului în toate direcţiile sau în orice direcţie.
Secţiunea B: Sport/Recreere/Muncă
Întrebarea 11.
Se referă la faptul că trebuie să limitaţi modul în care participaţi la o activitate sau faptul că a trebuit să opriţi activitatea respectivă complet.
Întrebarea 12.
Se referă la orice dificultăţi pe care le aveţi în timp ce realizaţi sarcini care vă sunt necesare la muncă sau în timpul practicării unui sport sau în timpul unei activităţi recreaţionale.
Întrebarea 13.
Se referă la protejarea conștientă sau inconștientă a braţului prin menţinerea acestuia aproape de corp, protejarea acestuia sau folosirea unui bandaj.
Întrebarea 14.
Această întrebare nu se referă la ridicarea obiectelor deasupra capului, ci la ridicarea unui obiect greu sub nivelul umărului, de exemplu: o sacoșă cu cumpărături, echipamente la locul de muncă, cărţi, bila de bowling.
Secţiunea C: Stil de viaţă
Întrebarea 15.
Se referă la teama de a cădea pe umăr sau pe mâna întinsă de pe partea respectivă.
Întrebarea 16.
Se referă la condiţia fizică pe care aţi avut-o înainte ca umărul să devină o problemă. Include o scădere a sănătăţii cardiovasculare, a nivelului de forţă sau a tonusului muscular.
Întrebarea 17.
Se referă la orice tip de joacă mai dură sau mai energică în care v-aţi implica în mod normal cu familia sau prietenii.
Întrebarea 18.
Se referă la faptul că trebuie să schimbaţi poziţia de somn, vă treziţi în timpul nopţii, aveţi probleme să adormiţi sau nu vă treziţi odihnit/ă din cauza umărului.
Secţiunea D: Emoţii
Întrebarea 19.
Se referă la faptul că sunteţi întotdeauna conștient/ă de umăr sau luaţi în calcul umărul înainte de a face orice acţiune.
Întrebarea 20.
Se referă la faptul că sunteţi îngrijorat/ă de posibilitatea ca starea umărului să se înrăutăţească în loc să se îmbunătăţească sau să rămână la fel.
Întrebarea 21.
Se referă la senzaţia de frustrare datorată incapacităţii dumneavoastră de a face lucrurile pe care le făceaţi înainte sau pe care doriţi să le faceţi dar nu puteţi din cauza umărului.
Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestui instrument de măsurare nu poate fi reprodusă sau transmisă în niciun fel și prin niciun mijloc – electronic, mecanic, inclusiv prin fotografii, înregistrări sau prin orice sistem de stocare sau regăsire a informaţiilor – fără permisiunea titularului drepturilor de autor. Se acordă permisiunea de a reproduce algoritmul de notare WOSI deţinătorului acestui instrument pentru uzul său personal.
Permisiunea de a reproduce WOSI este acordată în mod curent de către autori către persoane și organizaţii pentru uzul propriu. Solicitările de acordare a permisiunii de a reproduce WOSI trebuie trimise către Sharon Griffin, Coordonator, Fowler Kennedy Sport Medicine Clinic, 3M Centre, University of Western Ontario, London, Ontario Canada N6A 3K7.
Citat din: The Development and Evaluation of a Disease-Specific Quality of Life Measurement Tool for Shoulder Instability: The Western Ontario Shoulder Instability Index. AJSM 26(6):764-772, 1998.