Structura cursului:
Cursul este structurat în jurul următoarelor aspecte cheie:
Partea teoretică:
- Exerciţiul fizic terapeutic în patologiile musculoscheletale: o introducere în rolul și beneficiile exerciţiului fizic terapeutic în tratamentul și managementul patologiilor musculoscheletale.
- Integrarea exerciţiului fizic terapeutic într-un raţionament clinic aplicat terapiei manuale ortopedice: analiza modului în care exerciţiul fizic terapeutic se încadrează în raţionamentul clinic și cum poate fi combinat eficient cu terapia manuală ortopedică.
- Beneficiile exerciţiului fizic terapeutic asupra sănătăţii: explorarea beneficiilor generale ale exerciţiului fizic terapeutic pentru sănătatea și bunăstarea pacienţilor.
- Încărcarea optimală: discutarea principiilor de încărcare optimă și a modului în care acestea se aplică în exerciţiul fizic terapeutic.
- Conceptul F.I.T.T.: prezentarea detaliată a conceptului Frequency, Intensity, Time și Type (F.I.T.T.) și a aplicabilităţii acestuia în planificarea exerciţiului.
- Tendinopatiile I și II: o analiză în două părţi a tendinopatiilor, concentrându-se pe cauze, tratament și strategii de prevenţie.
- Încărcarea optimală în patologiile tendinoase: explorarea modului în care încărcarea optimă poate fi aplicată în tratamentul patologiilor tendinoase ale membrului inferior și superior.
Partea practică:
- Exerciţiul fizic terapeutic în diferite patologii musculoscheletale I și II: sesiuni practice concentrându-se pe aplicarea exerciţiului fizic terapeutic în managementul unei game variate de patologii musculoscheletale.
- Încărcarea optimală: aplicarea principiilor de încărcare optimă în contexte clinice diferite.
- Tendinopatiile II: continuarea discuţiilor și a practicii legate de managementul tendinopatiilor, cu un accent pe aplicarea cunoștinţelor în scenarii clinice.
- Încărcarea optimală în patologiile tendinoase ale membrului inferior și superior: aplicarea practică a principiilor de încărcare optimă specifice pentru patologiile tendinoase ale membrului inferior și superior.
Caracteristici cheie:
- Fundamentare știinţifică profundă a terapiei manuale ortopedice și exerciţiului terapeutic.
- Focus pe înţelegerea și aplicarea exerciţiilor în diferite patologii musculoscheletale.
- Integrarea exerciţiului fizic terapeutic în raţionamentul clinic multidisciplinar.
- Abordarea beneficiilor sănătăţii și încărcării optime prin conceptul F.I.T.T.
- Accent pe înţelegerea și tratarea tendinopatiilor și a încărcării optimale pentru membrii inferiori și superiori.
Rezultatele învăţării:
La finalizarea cursului, participanţii vor avea capacitatea de a:
- Analiza și clarifica mecanismele răspunsului inflamatoriu și implicaţiile acestora în procesele patologice.
- Evidenţia și aplica înţelegerea aprofundată a anatomiei și fiziologiei sistemelor musculoscheletale, nervoase, vasculare și limfatice, evaluând diferenţele dintre funcţionarea normală și cea patologică.
- Prezenta și integra cunoștinţe ample despre intervenţiile terapeutice relevante pentru managementul disfuncţiilor neuromusculoscheletale, cu un accent pe patofiziologia ţesutului conectiv.
- Demonstra o înţelegere detaliată a fiziologiei exerciţiilor și aplicarea acesteia în mod eficient în programele de reabilitare, ca parte a unei abordări multimodale în terapia manuală ortopedică.
- Aplica principii bazate pe dovezi în promovarea sănătăţii și în conceperea programelor profilactice, contribuind astfel la îmbunătăţirea stilului de viaţă al pacienţilor.
- Arăta o cunoaștere extinsă a intervenţiilor fizioterapeutice multimodale în managementul disfuncţiilor neuromusculoscheletale, utilizând o gamă variată de tehnici și abordări terapeutice.
- Implementa strategii ergonomice eficiente și oferi recomandări adaptate pentru a susţine pacienţii să funcţioneze eficient în mediul lor de lucru și de zi cu zi.
Cunoaște formatorul, Korakakis Vasileios
Experienţa profesională:
- Clinical Lead Physiotherapist / Cercetător, Departamentul de Reabilitare West Expansion
- Aspetar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital, Doha, Qatar
- Conferenţiar Senior /Instructor in Orthopaedic Manual Therapy, Hellenic Orthopaedic Manipulative Therapy Diploma seminars (IFOMT cert), Atena, Grecia
- Președinte al Comitetului de Adaptare Culturală și Validare, European College of Sports and Exercise Physicians (ECOSEP)
- Research Fellow, ECOSEP (European College of Sports and Exercise Physicians) & National Track and Field Centre, Sports Injury Clinic of SEGAS, Salonic, Grecia
Educaţie:
- Absolvent al Școlii de Sănătate Atena (AΤΕΙ din Atena), Departamentul de Fizioterapie, 1997
Educaţie postuniversitară:
- Doctorat în Biomecanică, Universitatea Thessaly, Grecia (finalizat în 2019) – ‘Propriocepţia spinală la pacienţii cu dureri lombare mecanice’
- Diploma în Terapia Manipulativă Ortopedică (OMT), finalizată la N-OMT-D Atena, Grecia, 2012
- Master în Exerciţii și Sănătate, Universitatea Thessaly, Facultatea de Educaţie Fizică și Știinţa Sportului (FPESS), finalizat cu distincţie înaltă (Notă 9.6/10) în 2012
- Diploma în Acupunctura Biomedicală (Societatea Știinţifică de Fizioterapie din Grecia și Societatea de Acupunctură Medicală din Grecia), Atena, 2008
- Diplomă Postuniversitară în Fizioterapie, Universitatea Otago, Dunedin, Noua Zeelandă: Anatomia Clinică și Diagnosticul Mecanic și Terapie, finalizată în 2006
- Diploma în Diagnostic Mecanic și Terapie, The McKenzie Institute International, Universitatea Otago, Dunedin, Noua Zeelandă, finalizată în 2006